CENTRU INTEGRAT DE RECUPERARE MEDICALĂ Centrul de recuperare Galen vă oferă servicii complete de recuperare medicală (fizioterapie, kinetoterapie și masaj)
LASER reprezintă inițialele pentru Light Amplification by stimulated emission of Radiation, adică Amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiație. În termeni uzuali laserul poate fi considerat ca fiind un fel de amplificator de lumină care accentuează/exploatează anumite proprietăți ale energiei luminosase. Laserul se comportă conform legilor de bază ale luminii, potrivit cărăra aceasta se propagă în spațiu în linie dreaptă cu o viteză constantă. Poate fi transmisă, reflectată, refractată și absorbită. Poate fi încadrată într-un spectru electromagnetic conform cu lungimea de undă/frecvență, care poate varia în funcție de generator.
Sunt mai multe aspecte ale luminii LASER la care se face adesea referire în literatura de specialitate, și anume monocromatica, coerența și polarizarea. Monicromatica este probabil cel mai important factor, devreme ce multe dintre efectele terapeutice au fost remarcate în numeroase studii privind terapia noncoerentă.
Terminologie
Terapia cu laser întră într-o categorie de lumină laser cunoscută ca 3A sau 3B și se referă la sursele de laser ușor sau moderat. Mai recent s-a adoptat termenul de Terapie Laser cu Laser de Nivel Scăzut/Low Level Laser Therapy (LLLT) și Terapia Laser cu Intensitate Scăzută/Low Intensity Laser Therapy (LILT). Aceasta implică tratament cu doze care nu implică creșterea decelabilă a temperaturii țesuturilor tratate și nicio modificare macroscopică vizibilă în structura țesuturilor. Energia poate cauza creșterea temperaturii și modificarea structurii țesuturilor, dar acesta nu este scopul terapiei cu laser, care se aplică sub nivelul la care se pot obține astfel de efecte (de ex. chirurgia cu laser).
Majoritatea aparatelor de LLLT generează lumină în bandă vizibilă roșie și aproape infra-roșie a spectrului luminos, cu lungime a undei de 600 – 1000 nm. Puterea medie a cestor aparate este în general redusă (1-100 mW), cu toate că puterea de vîrf poate fi mai mare de atât.
Absorbția luminii în țesuturi
Ca și în cazul oricărei forme de energie utilizată în electroterapie, aceasta trebuie să fie absorbită de țesuturi pentru a avea efect. Absorbția energiei luminoase în țesuturi este un fenomen complex, dar în general undele scurte (ultraviolete) sunt primele absorbite șa nivelul epidermei de către pigmenți, aminoacizi și acizii nucleici.
Undele lungi (>1300 nm) par să fie rapid absorbite de apă și de aceea penetrează limitat țesuturile. Benzile între 600-1000 nm sunt capabile de o penetrare dincolo de epidermul superficial și sunt, cel puțin în parte, disponibile spre a fi absorbite de alte țesuturi biologice.
Aplicarea LLLT pe țesuturile corpului uman eliberează energie suficientă pentru a perturba orbitele electronilor locali, ducând astfel la generarea căldurii, la inițierea modificărilor chimice, ruperea legăturilor chimice și producerea radicalilor liberi. Acestea sunt considerate a fi principalele mecanisme prin care LLLT își atinge efectele fiziologice și terapeutice, ținta primară a cestora fiind membrana celulară.
Efectele clinice ale terapiei laser
Efecte ale terapiei cu laser de nivel redus au loc în toate organele și țesuturile corpului, sumate în restaurarea bunei funcționări a celulei. Aceste efecte sunt:
ANALGEZIC
Reducerea durerii prin stimularea secreției de endorfine;
ANTIINFLAMATOR
Reducerea inflamației prin reducerea excitabilității tisulare; dispariția durerii, roșeții și căldurii locale;
REZORBTIV
Stoparea influxului de lichide în țesuturi
TROFIC
Stimularea circulației sangvine;
MIORELAXANT
Reducerea spasmului musculaturii contractate (netedă & striată), care a dus la apariția durerii, redorii articulare și a reducerii mobilității
BACTERICID, VIRUGICID
Stimularea răspunsului imunologic prin anihilarea acțiunii patologice a unor organisme precum: viruși, fungi, bacterii, paraziți;
CREȘTEREA FLUXULUI DE ENZIME
vindecătoare în zona traumatizată; s-a demonstrat o creștere cu 75% a enzimelor
CREȘTEREA PROCESULUI DE VINDECARE
a osului prin stimularea proliferării fibroblastelor și osteoblastelor;
STIMULAREA MACROFAGELOR, ACTIVAREA FAGOCITELOR
STIMULAREA DRENAJULUI LIMFATIC
Indicații terapeutice ale laserilor atermici
Traumatologie
Dermatologie
Reumatologie
Neurologie
Răni deschise
Durere
Contraindicații
Contraindicații absolute:
- iradierea directă a globilor oculari cu risc de inducere a retinopatiei degenerative;
- iradierea tumorilor maligne sau potențial maligne;
- stări febrile;
Contraindicații relative:
- pacienți cu afecțiuni psihice: epilepsii, sindroame nevrotice
- pacienți cu mastoză chistică
- hipertiroidism
- pacienți sub tratament steroidian
- sarcină
- pacienți cu implanturi cohleare (cohlee – parte a urechii interne, formată dintr-un canal osos răsucit în spirală)
- nu se dirijează proba laser spre ochi, tumori, zone de tegument supuse iradierii