fbpx
Din data de 01.08.2024 noul medic al clinicii Galen se află în contract clinic cu CAS Giurgiu! Pacienții vor putea beneficia de consultații și tratamente gratuite NUMAI în baza unui bilet de trimitere!

Masaj

SERVICIILE NOASTRE

Cu ce vă poate ajuta masajul?

Prin masaj se înțelege un grup de exerciții mecanice de tip manual sau tehnic prin care, luându-se contact cu tegumentul, se efectuează diferite manevre, în scop igienic, profilactic sau terapeutic şi recuperator.

masaj terapeutic

Masajul terapeutic-recuperator este o formă de tratament simptomatic, el neadresându-se direct afecțiunii, ci încercând să diminueze şi/sau să combată simptomele prin care aceasta se manifestă şi/sau sechelele care le urmează acestora.

masaj de relaxare

Scopul principal al masajului de relaxare este obținerea unei stări de bine si relaxare. În timpul unei ședințe de masaj, terapeutul va utiliza manevre ușoare, de presiune redusa la nivel superficial urmărindu-se activarea milioanelor de stimuli aflați la nivelul pielii.

drenaj limfatic

Drenajul limfatic, care se execută cunoscând regulile de funcţionare anatomice şi fiziologice ale sistemului circulator, are menirea să stimuleze activitatea vaselor limfatice, să pună limfa în mişcare, astfel încât aceasta să ajungă în zonele critice, să îmbunătăţească circulaţia sângelui şi să restabilească viteza corectă a schimbului de fluide în organism.


Scurt istoric al masajului

Din cele mai vechi timpuri masajul a fost cunoscut ca o activitate terapeutică. Masajul a fost folosit de oamenii primitivi. Evident că netezirea, fricționarea şi frământatul locului dureros a fost pur instinctivă. El a fost practicat în cele mai timpurii stadii de dezvoltare a medicinii tradiționale. S-a constatat că multe secole în urmă masajul a fost folosit cu scop terapeutic de popoare care trăiau pe insulele din Pacific.

Citește mai mult

Din cele mai vechi timpuri masajul a fost o parte componentă a artei medicale. Tehnici de masaj pentru prima dată au fost descrise de indieni şi chinezi.
            În China masajul a început să fie aplicat în cel de-al treilea mileniu Î.Hr. El a fost utilizat pentru tratamentul durerilor reumatice, luxațiilor, oboselii, spasmelor musculare, etc. În timpul masajului, chinezii frecau cu mâinile tot corpul, strângeau uşor mușchii, producând anumite zvâcniri ale articulațiilor. Concomitent cu aceste zvâcniri se producea un “pocnet”.
            În China Antică, au fost găsite rădăcinile medicinii preventive. Acolo, aproape în toate provinciile au fost create şcoli de gimnastică curativă, unde se pregăteau medici, care posedau excelent diferite tehnici de masaj terapeutic şi gimnastică curativă.
            Masajul primitiv era practicat în America şi Africa. Indigenii foloseau tehnici simple de masaj pentru tratarea multor boli.
            Masajul a fost aplicat în Egiptul Antic, Abisinia şi Libia. El a fost cunoscut în acele ţări, încă din sec. al XII-lea Î.Hr. În Egipt, masajul era combinat cu baia. Din baie, nu ieşea nimeni, fără masaj. Persoana încălzită era masată, întinsă, frământată, presată cu mâna pe diferite părţi ale corpului.Se masau toate articulaţiile.Iniţial persoana era masată din faţă, apoi din spate şi prin părţi. Separat, se efectua masajul mâinilor: ele se îndoiau, se întindeau articulaţiile mâinii, apoi fiecare deget separat, după ce treceau la masajul antebraţului, umărului, pieptului, spatelui, îndoindu-le în diferite părţi. În plus, în afară de îndoire, întindere şi masajul articulaţiilor, au fost practicate frământările şi frecţiunile ale celorlalţi muşchi.
Masajul în acele zile a fost utilizat în scopuri medicale şi de igienă (pentu boli ale articulaţiilor şi luxaţiilor).Hippocrat (459-377 î.e.n.) a verificat experimental toate principiile teoretice privind masajul. În documentele sale, el a scris: “… încheieturile pot fi comprimate şi relaxate cu ajutorul masajului. Frecarea cauzează contracţia sau relaxarea ţesuturilor, ceea ce duce la strângere sau lărgire, frecarea uscată şi deasă strânge, iar cea moderată lărgeşte ţesuturile”. Masajul în Grecia Antică se efectua în băi cu frecări cu ulei şi unsori.
            În Rusia au fost practicate proceduri de călire şi masaj. Acestea au inclus lovituri, fricţionare cu mătură, mişcări active. La slavi, această formă de masaj a fost numită «hvoschenie». Această procedură a fost descrisă în cronici.
            Slavii, în cazul durerilor reumatismale, şi leziunilor masau şi fricţionau articulaţiile, muşchii şi a alte părţi ale organismului. De asemenea ei utilizau pentru frecare diferite unguente preparate pe baza de plante aromatice şi rădăcini. După ce se spălau, ei treceau într-o sală cu aburi încălzită tare, şi acolo băiaşul îi bătea cu o mătură de mesteacăn, care era preventiv pregătită în apă fierbinte, apoi se efectua masajul, după ce tot corpul din cap până-n picioare era udat cu găleţi cu apă caldă şi rece. Bătăi ritmice cu mătură pot fi comparate cu frecări dinamice. În plus, cu ajutorul măturii se freca întregul corp de sus în jos. Iar după o baie se scufundau în zăpadă sau apă rece, o astfel de acţiune dublă asigură efectul de călire, irită pielea şi protejează împotriva bolii.
Cu timpul, masajul şi gimnastica medicală se răspândesc pe toate continentele. În secolul al XIX-lea în Franţa, Germania, Anglia şi în alte ţări apar numeroase lucrări despre masaj, precum şi despre rezultatele utilizării sale în tratamentul diferitelor boli.Acest lucru contribuie la dezvoltarea unor astfel de ştiinţe ca biologie, anatomie, fiziologie. Încă în China şi India, în Grecia Antică şi Roma Antică masajul este utilizat pe larg în sistemul de educaţie fizică a soldaţilor, gladiatorilor şi luptătorilor. Romanii şi grecii evidenţiau astfel de tipuri de masaj ca: preventiv (care se facea înainte de ieşire a atletului pe arenă), de antrenare, de recuperare (pentru a îndepărta oboseală).

Citește mai puțin


Indicațiile masajului

Afecţiuni ale aparatului locomotor
Afecţiuni ale aparatului cardiovascular
Afecţiuni ginecologice
Afecţiuni psihogene
Afecţiuni dismetabolice
Pediatrie
Geriatrie
Optimizarea formei sportive
Sedentarism
Elasticitatea pielii
Îmbunătățirea circulației sângelui
Activarea circulaţiei limfei

Reumatismale, neurologice, posttraumatice, psihogene – afecţiuni articulare, miozite, miofasciite, miogeloze, celulite, nevrite şi polinevrite, retracţii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii şi atrofii musculare de diferite cauze

Staze venoase şi limfatice, cu edeme circulatorii periferice

Inflamaţii cronice, ptoze uterine, aderenţe etc.

Forme de nevroză astenică, spasmofilii, distonii neurovegetative

Obezitate, diabet, gută

Anemii, rahitism, sindroame hipoanabolice

Tratament de întreţinere şi stimulare a musculaturii scheletice şi a metabolismului diminuat, după explorări paraclinice

Optimizarea formei sportive

Sedentarism

Îmbunătăţirea consistenţei, elasticităţii şi mobilităţii pielii

Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, cu creşterea cantităţii de oxigen la nivelul ţesuturilor şi cu eliminarea mai rapidă a deşeurilor toxice provenite din activitatea muşchilor

Activarea circulaţiei limfei din căile limfatice cu o resorbţie mai rapidă a lichidelor interstiţiale şi a edemelor