CENTRU INTEGRAT DE RECUPERARE MEDICALĂ Centrul de recuperare Galen vă oferă servicii complete de recuperare medicală (fizioterapie, kinetoterapie și masaj)
Terapia TECAR (Transfer Energetic Capacitiv și Rezistiv), denumită și diatermie de contact capacitiv-rezistiv, reprezintă în acest moment unul dintre cele mai moderne procedee de fizioterapie, cu rezultate imediate în procesul de recuperare medicală. Este o metodă non-invazivă, bazată pe transferul de energie electromagnetică (curenți de înaltă frecvență) în țesutul afectat, practic echipamentul folosit distribuind această energie de frecvenţă înaltă în ţesut și ducând la încălzirea acestuia. Vorbim de cumularea efectelor endotermiei profunde cu cele de biostimulare.
Senzația pe care pacientul o percepe în timpul terapiei este placută, de caldură, similară cu cea a unui masaj. Efectul este rapid – încă de la prima ședință, durerea pacientului se reduce considerabil.
Cum acționează terapia TECAR
Terapia TECAR se efectuează prin intermediul unui aparat care funcționează folosind curenți de înaltă frecvență, insesizabili pacientului, care intră în țesut și se transformă în căldură. Folosind frecvențe diferite, se poate acționa asupra structurilor superficiale și a celor profunde.
În timpul terapiei, corpul se folosește de propria energie, activând mecanismele de regenerare de la nivelul țesuturilor și al musculaturii, având ca efect vindecarea. Această energie produce efecte mecanice (mai buna conducere a fluxului sangvin), chimic- biologice (accelerarea metabolismulului celulelor lezate) și termice (producerea căldurii). Aparatul funcționeză cu ajutorul a doi electrozi și a unei creme conductoare în următorul mod:
- un electrod de tip placă – electrodul negativ va fi așezat pe partea opusă zonei anatomice lucrată, acesta formează legătura cu electrodul mobil
- un electrod mobil – electrodul activ prin care este transmis curentul care va fi plimbat prin mișcări circulare pe zona anatomică de tratat
- crema conductoare
Electrozii eliberează curenți de înaltă frecvență care determină încălzirea țesutului, contribuind la creșterea microcirculației, la vasodilatație și îmbunătățind metabolismul celular la nivel local.
Aparatul include un sistem de afişare a nivelului de energie transferată, care permite adaptarea și optimizarea tratamentului. În funcție de intensitatea folosită, prin terapia Tecar se poate interveni asupra straturilor superficiale, dar și profunde ale țesuturilor. Astfel, la un nivel energetic scăzut, de 50-100 W, se va îmbunătăți microcirculația, în timp ce nivelul energetic înalt (200-300 W) produce un efect termic și influențează metabolismul celular.