fbpx
Din data de 01.08.2024 noul medic al clinicii Galen se află în contract clinic cu CAS Giurgiu! Pacienții vor putea beneficia de consultații și tratamente gratuite NUMAI în baza unui bilet de trimitere!

Infiltrații articulare

Infiltrațiile intra-articulare sunt proceduri utilizate în ameliorarea durerilor și reducerea inflamațiilor la nivelul articulațiilor.

Infiltrațiile intra-articulare sunt recomandate de medicul specialist în urma unui consult alcătuit din examen clinic și investigații paraclinice (radiografii, ecografii, RMN), în funcție de caz.

Este o tehnică minim invazivă și se realizează prin introducerea unei substanțe anti-inflamatoare (de obicei cortizon, cu sau fără anestezie locală) în articulație, pentru tratarea diferitelor afecțiuni articulare degenerative sau boli reumatice (cea mai frecventă fiind artroza la nivelul genunchiului, șoldului, umărului, gleznei, poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, artrita reactivă, guta).

Ce tipuri de infiltrații articulare oferă clinica Galen?

Infiltrații cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este folosit la infiltrații pentru genunchi cu scopul de a completa necesarul de acid hialuronic ce există natural în organism. Atunci când articulația genunchiului este sănătoasă, acidul hialuronic conținut are capacitatea de a amortiza șocurile resimțite și de a lubrifia.
Cercetările au arătat că, în situația pacienților cu osteoartrită, acidul hialuronic se descompune. Atunci când se efectuează infiltrații la genunchi folosind acid hialuronic, inflamația și durerile sunt ameliorate.

acid hialuronic

Infiltrații PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite)

Un alt tip de infiltrații la genunchi este cel care implică folosirea de plasmă îmbogățită cu trombocite.
Este o alternativa pe care medicii o recomandă în situația pacienților cu probleme osteo-ligamentare, plasma urmând să fie injectată peritendinos sau in
articulație cu scopul de a favoriza regenerarea țesuturilor și a stimula vindecarea acestora. În mod normal, rezultatele ar trebui să poată fi observate la aproximativ două – trei săptămâni după efectuarea unor astfel de infiltrații la genunchi.

MAI MULT

Plasma îmbogățită cu trombocite care urmează a fi administrată la nivel intra articular este obținută din sângele venos al pacientului după centrifugarea acestuia.
PRP conține un număr concentrat de trombocite față de sângele circulant al pacientului și contribuie la inițierea proceselor de vindecare ligamentare și articulare prin aportul crescut de factori de creștere conținuți de plachete: factor de creștere derivat din trombocite, TGF beta, factorul de creștere insulinic, factorul de creștere al endoteliului vascular si factorul de creștere epidermică.
Acest tip de infiltrații sunt indicate în mai multe afecțiuni, precum tendinitele, rupturile de tendon, leziunile degenerative, artroza (în toate stadiile acesteia, dar mai ales în faza incipientă la persoanele tinere) sau post operator. Administrarea de produse autologe (obținute din sângele propriu al pacientului) poate temporiza (amâna) în anumite situații intervențiile chirurgicale ortopedice reparatorii prin stimularea sintezei de celule sănătoase și accelerarea proceselor fiziologice de vindecare ale țesuturilor lezate.

MAI PUȚIN
PRP

Infiltrații cu Diprophos

DIPROPHOS aparține unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi. Aceste medicamente de tip cortizon ajută la ameliorarea inflamației și reducerea durerii în diferite părți ale corpului.
DIPROPHOS este utilizat ca parte a tratamentului de ameliorare a simptomelor formelor severe sau
acute ale diverselor boli, care răspund la tratamentul cu medicamente de tip cortizon, precum tendinita, bursita, tenosinovita, fasceita, artroza în puseu inflamator, leziunile ligamentare acute, etc.

Infiltrații cu Dexametazonă

Aceste infiltrații se folosesc pentru combaterea imediată a durerii cât și pentru creșterea mobilității articulare.
Beneficiile injectării Dexametazonei sunt imediate și pot dura câteva săptămâni sau luni, în funcție de patologia pacientului și de modul în care acesta răspunde la injectarea cu Dexametazonă.
Infiltrațiile cu Dexametazonă se pot realiza la aproape orice articulație; ele nu pot vindeca leziunea însă pot reduce inflamația și implicit durerea.
Injecțiile cu Dexametazonă nu sunt dureroase, de obicei se folosește un anestezic local iar cele mai
frecvente administrări sunt la nivelul genunchilor, umerilor și paravertebral în acutizări dureroase ce nu răspund la tratamentul standard recuperator.

Răspunsuri la întrebări frecvente

Care sunt beneficiile infiltrațiilor?

Aceste tipuri de proceduri au fost dezvoltate pentru administrare locală pentru a reduce consecințele sistemice ale medicamentelor și pentru o acțiune localizată directă asupra sursei durerii și inflamației.
Tratamentul artrozei începe cu tratamentul conservator, ce presupune educarea pacientului, schimbarea stilului de viață, reducerea în greutate, tratament fizioterapic si kinetoterapie.
Atunci când aceste terapii nu sunt eficiente, medicul specialist poate recomanda infiltrațiile intra-articulare.
Infiltrațiile intra-articulare îmbunătățesc simptomatologia refractară, funcțiile articulare și calitatea vieții pacientului.

Este dureroasă procedura?

Durerea resimțită este la fel ca la orice alta injecție, depinde de sensibilitatea la durere a fiecărei persoane, dar in general este ușor tolerată. La infiltrațiile cu Dexametazonă/Diprophos se poate administra un anestezic local înaintea administrării substanței.

Ce trebuie făcut după infiltrație?

După infiltrație, timp de 24 de ore ar trebui să nu faceți efort fizic intens. Este posibil să simțiți un ușor disconfort și chiar să se umfle puțin zona respectivă, caz în care puteți aplica gheață printr-un prosop și puteți lua un antiinflamator (cu excepția infiltrațiilor cu PRP când este de preferat evitarea tratamentului antiinflamator) sau antialgic.
După efectuarea procedurii veți primi o lista de recomandări de respectat la domiciliu ce vă vor fi explicate și de către medicul specialist.

Există contraindicații?

Nu există multe contraindicații dar acelea care există sunt importante: infecția la locul de injectare, infecția sistemică, starea febrilă, neoplazie activă (pentru corticosteroizi și PRP). Tulburările de coagulare sau tratamentul anticoagulant sunt o contraindicație relativă pentru administrarea acidului hialuronic sau cortizonului pentru că pot crește riscul de sângerare și nu sunt recomandate în cazul administrării PRP. Este de asemenea necesară prudență la pacienții cu diabet și cei hipertensivi în cazul infiltrațiilor cu corticosteroizi.

Care este procedura?

– Pacientul fie stă întins pe spate cu genunchiul ușor îndoit, fie stă în șezut cu genunchiul îndoit.
– Genunchiul este șters cu un dezinfectant (alcool si betadină) în repetate rânduri pentru a asigura condițiile de asepsie.
– Pacientului i se cere să relaxeze mușchii picioarelor; acest lucru va facilita o injecție cu succes și, de asemenea, poate face injecția mai puțin dureroasă.
– Medicul poate administra un anestezic local, cum ar fi lidocaina, pentru a amorți zona.
– Dacă genunchiul este umflat cu exces de lichid, medicul poate aspira (extrage) acest lichid cu un ac și o seringă.
– Această injecție este eficientă numai dacă acidul hialuronic este administrat direct în articulația genunchiului (nu în țesuturile din jur). Pentru o mai bună acuratețe, unii medici preferă să folosească ecograful în timp ce fac injecția. În acest caz un gel va fi aplicat pe pielea din apropierea locului de injectare, iar cu ajutorul sondei o imagine a spațiului articular va apărea pe ecran pentru ca medicul să o vadă.
– Folosind o seringă nouă, sterilă, medicul va injecta acidul hialuronic într-o parte a genunchiului.
– Zona de injectare va fi curățată și bandajată.
– Pacientului i se va spune să îndrepte și să îndoaie genunchiul de mai multe ori pentru a ajuta la răspândirea substanței în întreaga articulație a genunchiului.
– Această tehnică de injectare necesită expertiza unui medic calificat.

Cum pot face o infiltrație?

În primul rând trebuie să vă programați pentru un consult la medicul specialist de medicină fizică și reabilitare al clinicii noastre și apoi să stabiliți împreună cu acesta oportunitatea efectuării unei infiltrații și tipul acesteia.

De câte infiltrații voi avea nevoie?

Conform statisticilor efectuate de specialiști, de regulă este nevoie de o singură infiltrație completă pentru a vă asigura un an de confort. Situația este diferită însă de la pacient la pacient și depinde de stadiul de evoluție a afecțiunii care provoacă problemele de la nivelul articulației, astfel că medicul specialist poate să vă recomande mai multe infiltrații la genunchi pe parcursul unui an.
În situația în care ați remarcat anumite simptome ale artrozei, mergeți cât mai repede la medic pentru stabilirea unui diagnostic precis; este cea mai bună decizie pe care o puteți lua pentru a vă asigura menținerea unei bune funcționari a articulațiilor.
Din punct de vedere al posibilelor efecte adverse atunci când faceți infiltrații la genunchi, trebuie să menționam reacțiile locale sau eventualele infecții. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că afecțiunile articulare nu pot să fie tratate exclusiv cu astfel de injecții, pentru că pot ajunge în timp să afecteze negativ articulațiile.

Care sunt efectele pe termen lung?

Tratamentele cu infiltrații articulare pot prezenta rezultate favorabile în câteva zile, deși în cele mai multe dintre cazuri este nevoie de mai mult de o singură administrare.
Infiltrațiile articulare cu acid hialuronic reduc semnificativ durerea.
Reducerea durerii nu are loc imediat, și poate începe chiar de la 7-10 zile de la injecția inițială.
Efectul acestor infiltrații articulare poate varia între 6-12 luni.
Severitatea efectelor adverse asociate cu infiltrații articulare cu acid hialuronic sunt mai reduse decât cu altă metodă de tratament.
Senzația de amorțeală și „înțepenire” a articulației poate fi resimțită după administrarea injecției, dar va dispărea în 1-3 zile.
Medicul va monitoriza progresul după efectuarea infiltrației.
După administrare, este recomandat să evitați activități precum alergarea, sporturi extenuante pentru articulația afectată, ridicarea greutăților sau statul în picioare/în șezut pentru un timp îndelungat.

Care sunt prețurile infiltrațiilor?